Właśnie na chwilę wyszło słońce, chyba specjalnie dla mnie :) Wyszłam więc na balkon zrobić zdjęcia przystawki.
Tym razem to prosta sałatka z soczewicy. Podałam ją w różnokolorowych pomidorkach by odpędzić choć na chwilę wdzierającą się zewsząd jesień.
Składniki
na 3 porcje
3 nieduże pomidorki
1/2 szklanki soczewicy
2 listki laurowe
6 rzodkiewek
nieduża cebula
pęczek szczypiorku
oliwa, sól, pieprz
Przygotowanie
Odcinam z pomidorów "daszek", ostrą łyżeczką wydrążam środek, solę i odkładam "do góry nogami" na ręcznik papierowy. Pestki wylewam, miąższ drobno siekam.
Soczewicę zalewam zimną wodą, lekko solę, dodaję listki laurowe i gotuję 15-20 minut na średnim ogniu; ma pozostać lekko chrupiąca.
W międzyczasie siekam cebulę i podsmażam na oliwie do lekkiego skarmelizowania.
Siekam rzodkiewki i szczypiorek.
Ugotowaną soczewicę płuczę zimną wodą, mieszam z pozostałymi składnikami, doprawiam do smaku oliwą, solą i pieprzem. Faszeruję pomidorki i podaję.
nigdy nie widziałam czegoś piękniej podanego! :o
OdpowiedzUsuń