Składniki
dla 4 osób
bagietka
kozi ser ( porcja rodzinna 200gr)
2 młode cukinie
3-4 nieduże, dojrzałe pomidory
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
szczypta suszonego oregano, sól, pieprz
kilka listków bazyli
Przygotowanie
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.
Cukinię, pomidory ze skórką, ser i bagietkę kroję w plasty.
Na dużej patelni rozgrzewam oliwę, wkładam plasty cukinii, lekko solę i pieprzę, smażę 2 minuty z każdej strony. Wyjmuję na talerz a do pozostałej oliwy wrzucam czosnek, oregano i plastry pomdorów. Musi być tylko jedna warstwa. Smażę po 3 minuty z każdej strony, teraz solę i doprawiam pieprzem.
W plaskiej formie układam naprzemiennie bagietkę, pomidora, ser i cukinię aż do wyczerpania składników, skrapiam to pozostałą oliwą ze smażenia. Wstawiam do piekarnika na 20-25 minut.
Podaję z listkami bazyli i świeżo zmielonym pieprzem.
Cóż za smakowitości!
OdpowiedzUsuńA u mnie na fotce nie serniczek, a wegańskie ciasto kokosowo - nerkowcowe. Mój faworyt ostatnich tygodni. :)
O jak to mi tu pachnie, właśnie idę szykować kolację i jedno obiecuję sobie na pewno, co prawda nie dziś, ale przepis z pewnością wykonam,jak tyko uzupełnie zapasy domowe o kozi ser i cukinię.
OdpowiedzUsuńMniam!
:)
uwielbiam takie kanapki! a jeszcze bardziej kocham cukinię w takim wydaniu <3
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie :)
a to coooo czemu mnie to ominęło
OdpowiedzUsuńDobrze, że jestem po obiadku... ;)
OdpowiedzUsuńwyglądają tak,że nie da się im oprzeć :)
OdpowiedzUsuń