Zwykle przed świętami kupuję herbatę i herbatniki aromatyzowane korzennymi przyprawami. Święta szybko mijają a kilka saszetek i herbatników zostaje. Nikt już nie ma na nie ochoty i tak, smutne i zapomniane, leżą w szafce czekając na lepsze czasy. I te właśnie nadeszły, bowiem przepis, który znalazłam i Wam proponuję pasuje idealnie do sytuacji. Ciasto jest niezwykle proste i aromatyczne, więc zagości na stałe w moim jadłospisie. Polecam gorąco z filiżanką dobrej, gorącej herbaty!
Skladniki
5 dużych jabłek, najlepiej kwaśnych i twardych
250 ml kremówki
7 torebek herbaty aromatyzowanej lub 3 łyżki sypkiej
100 gr brązowego cukru
100 gr mąki
3 jaja
kilka herbatników korzennych lub pierniczków
Przygotowanie
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.
Wlewam śmietankę do garnka razem z herbatą. Zagotowuję , wyłączam i zostawiam na 5 minut. Po tym czasie wyjmuję herbaciane torebki ( lub przecedzam jeśli herbata była luzem).
W dużej misce mieszam całe jajka i cukier( mikser mile widziany), do ubitych na puszysto jaj dodaję ostudzoną, herbacianą śmietanę i mąkę, mieszam aż składniki dokładnie się połączą.
Smaruję masłem tortownicę, opruszam ją mąką.
Obieram jabłka i kroję na ósemki. Układm jabłka na dnie tortownicy, zalewam ciastem. Wierzch posypuję łyżką brązowego cukru i kruszonymi w palcach herbatnikami.
Piekę 40 minut.
Ostudzone ciasto posypuję cukrem pudrem i podaję.Smacznego!
abricots
ananas
arbuz
asperges
aubergine
avocat
avokado
bakłażan
banany
Barcelona
bataty
bettrave
biała czekolada
boeuf
brocoli
brokuły
brzoskwinie
burak
cacao
canard
Carcasonne
carottes
cerise
chocolat
ciasto fillo
cielęcina
citrouille
concombre
coriandre
courgette
crevetes
cukinia
cytryna
czekolada
Danie główne
Deser
dessert
dynia
entrée
épinards
fasolka
feta
feuilles de brick
figi
figues
fillo
fraises
fruits
fruits de la passion
gingembre
granaty
griottes
gruszki
grzyby
imbir
indyk
jabłka
jagnięcina
jagody
jaja
kaczka
kalmary
kawa
kiwi
kokos
kolendra
kozi ser
krewetki
kruche ciasto
kurczak
kuskus
lentille
limonka
Lizbona
Londyn
Lyon
łosoś
makaron
maliny
Malta
mango
marakuja
marchew
Marrakesz
mascarpone
matcha
melon
morele
mule
myrtilles sauvages
naleśnik
noix de coco
ogórek
olives
oliwki
orange
orzechy
owoce
pak choy
papryka
patates douces
pâtes
plat
podróże
poire
poisson
poivre vert
poivron
pomarańcze
pomidory
pomme de terre
pommes
porc
pory
potimarron
poulet
Prowansja
prunes
przegrzebki
Przystawka
quinoa
riz
Rome
ryba
ryż
Rzym
salade
Salon Czekoladowy
sałata
sałatka
sarrasin
sauge
saumon
seler
seleri
soczewica
soupe
spacer
szałwia
szparagi
szpinak
śliwki
tarta
tarte
thon
tomates
tosty
trawa cytrynowa
truskawki
tuńczyk
voyage
wieprzowina
wino
wiśnie
wołowina
zielony pieprz
ziemniaki
zupa
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Kolejny fajny i prosty przepis!!! Kocham przepisy na pyszne jedzonko, które nie jest trudne do wykonania i nie wymaga godzin spędzonych w kuchni!!! Dziękuję:)
OdpowiedzUsuńwygląda super, może uda się jakoś załapać na kawałeczek? :D pozdrawiam! :3
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta a zwłaszcza takie szarlotkowate! :) Pycha (choć teraz odpuszczam bo post ;C). Aaa u mnie na blogu recenzja książki specjalnie dla Ciebie ;)
OdpowiedzUsuńHej hej to znów ja:) Właśnie siedzimy z Michem i planujemy podróże, wpadło nam do głowy Alicante i mi się wydaje że o tym miejscu pisałaś czy mi się wydaje? :)Nie mogę znaleźć na blogu. Pomocy!! ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam chyba najbardziej ze wszystkich! :)
OdpowiedzUsuńZajrzałam i się rozsmakowałam, apetyt wzrósł w oczekiwaniu na oczekiwane, ale wychodzi na to że zaraz pobiegnę do kuchni i się zabiorę za ....tak, za ciacho!
OdpowiedzUsuńSerdeczności!
Wiesz Agatko u nas leje i wieje ...Jest okropnie....Ja postanowiłam nie jeść słodyczy , jestem okropnym łasuchem...Wydaje mi się , że dla tego pokurczyły się w praniu moje ciuchy...Ciasto strasznie apetyczne....Kiedyś na pewno wypróbuje...Buziaki pa....
OdpowiedzUsuńBardzo bardzo dziękujemy za wskazówki!! Teraz klamka zapadła, kolejny wyjazd kurs na Alicante!!! Ściskamy :)
OdpowiedzUsuńCoś jest na rzeczy z tymi herbatnikami: u mnie w domu tylko tata po nie sięga. ;) A ciasto wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńPS Fajny ten tag "kawał porządnego żarcia". ;)