Zwykle kupuję całą dynię ok.3 - 3,5 kilograma. Kroję ją na pól, wybieram łyżką wiórowaty środek z pestkami, doprawiam i piekę. Połowę wykorzystuję na zupę a wierzchnią część, tę najlepiej upieczoną, rozdrabniam widelcem, dodaję jogurt grecki, rozdrobniony, mały ząbek czosnku, szczyptę kminu rzymskiego i mam dip do paluszków lub świeżych, chrupiących warzyw. Uwielbiam też zjadać samą, świeżo upieczona dynię prosto z pieca!
Składniki
1,5 kg dyni
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka utartego imbiru
kostka bulionu warzywnego
suszony tymianek
100 ml śmietanki
Przygotowanie
Dynię skrapiam oliwą, solę, posypuję tymiankiem i wkładam na godzinę po piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Jeśli brzegi zaczną brązowieć, przykrywam dynię folią aluminiową. Wyłączam piekarnik i zostawiam w nim dynię na pół godziny.
Gdy lekko przestygnie, łyżką do zupy wybieram miąższ.
W dużym garnku podsmażam drobno pokrojoną cebulę na łyżce oliwy. Gdy jest szklista dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i utarty imbir. Mieszam i wrzucam miąższ dyni, wlewam litr wrzątku, dodaję kostkę rosołową. Gotuję 10 minut i miksuję zupę. Teraz próbuję i doprawiam, na koniec, już po zdjęciu z ognia dolewam śmietankę( nie musi być tłusta, nie zwarzy się jeśli zupa będzie grąca, ale nie gotująca się).
Nalewam do miseczek, dekoruję świeżą kolendrą ( albo natką) i podaję.
Mniam! Uwielbiam krem z dyni. Niedawno robiłam i miałam podobny przepis. Ale ten wydaje mi się fajniejszy:)
OdpowiedzUsuńMoże czas najwyższy przygotować tę zupkę? Podoba mi się to, że podajesz ciekawe przepisy, które nie wymagają jakichś specjalnych umiejętności i mnóstwa czasu stania przy kuchence. :) Odpuszczę tylko czosnek jakby coś, bo ja z rodziny wampirów i na zapach czosnku uciekam gdzie pieprz rośnie. ;)
OdpowiedzUsuńZa każdym razem jak drążę dynię na Halloween, marzą mi się jakieś przysmaki z dyni, ale nigdy się za nie jeszcze nie zabrałam - aż tu niedawno zostałam zaskoczona dyniowym ciastem, myślę, że teraz czas na zupkę, zwłaszcza, że przepis wydaje się prosty. :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam zupy dyniowej. Muszę spróbować kiedyś. Wygląda tak ładnie. Tymczasem idę gotować pomidorową właśnie. :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam! moja babcia co jakiś czas robi, świetne to jest :)
OdpowiedzUsuńNie miałam cebuli, dodałam trochę mleka zamiast śmietany, i do tego sok z limonki i kardamon, muszę przyznać że w smaku jest tak dobra jak twoja (nawet jeśli trochę inna) :) 😘😘
OdpowiedzUsuń