To pyszne ciasto jest dość kaloryczne, ale dzięki oliwie nawet 3 dni po upieczeniu jest wilgotne. Wspaniale pasuje do popołudniowej herbaty.
Składniki
150 g drobnego cukru
125 ml oliwy
3 całe jaja
150 gr mielonych migdałów
otarta skórka i sok z cytryny
szczypta gałki muszkatałowej
szczypta cynamonu
szklanka drobno utartej marchwi
garść rodzynek namoczonych uprzednio na pół godziny w rumie
Przygotowanie
Mieszam cukier z przyprawami. Miksuję jaja z oliwą i cukrem. Dosypuję puder migdałowy a następnie skórkę i sok z cytryny. Na koniec dodaję marchew i rodzynki, mieszam łopatką, by wszystkie dodatki równomiernie się rozłożyły w cieście.
Smaruję masłem i oprószam mąką małą, prostokątną foremkę ( keksówkę). Wlewam ciasto i wkładam je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 - 60 minut. Sprawdzam patyczkiem, czy nie jest surowe w środku.
Podaję z łyżką gęstego jogurtu waniliowego.
Smacznego!
E tam że kaloryczne. Przecież to tak wygląda, a pewnie jeszcze lepiej smakuje, że kto by o kaloriach myślał? ;)
OdpowiedzUsuńSzkoda mi ludzi, którzy mają uprzedzenia do ciast z 'nietypowych' składników. Nie wiedzą co tracą. ;) Swoją drogą, słyszała Pani może o cieście gryczanym? Co prawda jadłam je w kawiarni, jednak uważam, że jest godne polecenia każdemu. :)
OdpowiedzUsuńNistety nie jadłam takiego ciasta. Gdybyś zdobyła przepis to chętnie go wypróbuję. Jedyne co umiem zrobić z mąki gryczanej to naleśniki zwane tu galette, która tradycyjnie podaje się z wytrawnymi dodatkami np. z ementalerem i ostrym sosem pomidorowym :)
UsuńCiasto było nie tyle z mąki gryczanej co z samej kaszy - to zdziwiło mnie najbardziej. :) Spróbuję nieco podpytać, bo właścicielka kawiarni to znajoma.
UsuńCiekawy przepis:) Uwielbiam piec ciasta, może się skuszę i sama stworzę takie cudo;)
OdpowiedzUsuńNa sam widok ślinka mi leci;)
Przepysznie!;)
słyszałam nie raz o tym cieście, ale przyznam szczerze, że nigdy nie jadłam
OdpowiedzUsuńSmakowicie wyglada i przepisy w poprzednich postach tez :) ja tez robie ciasto marchwiowe :)
OdpowiedzUsuńmój chłopak robi najpyszniejsze ciasto marchewkowe na świecie, chociaż wierzę, że Pani jest równie dobre :)
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję Wasze przepisy, jeśli zechcecie się nimi podzielić :))
OdpowiedzUsuń