Witajcie, pora na coś słodkiego. Proponuję Wam dziś tartę z morelami. Do oryginalnego przepisu użyto moreli z regionu Roussillon, które to słyną ze swej słodkości i aromatyczności. Trzeba jednak na nie jeszcze chwilkę poczekać. Morele, które kupiłam okazały się bardzo kwaśne, dlatego dodałam odrobinę cukru do kremu , w którym zatopione są owoce, dorzuciłam też wanilię. Moja tarta pozostała lekko słodka. Na pewno będę ją robiła latem z różnymi owocami. Polecam gorąco!
Składniki
Na ciasto
250 gr mąki
175 gr masła
75 gr cukru
1 jajo
szczypta soli
Na krem waniliowy
3 żółtka
50 gr mąki
1/2 litra mleka
75 gr cukru
nasionka z jednej łaski wanilii
3 białka
Przygotowanie
Mieszam dokładnie wszystkie składniki na kruche cisto. Formuję kulę i wkładam na pół godziny do lodówki. Następnie wałkuję ciasto między dwoma kawałkami papieru do pieczenia i wykładam nim formę do tart o średnicy 26 cm. Nakłuwam spód widelcem i wstawiam do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 10 minut.
Robię krem waniliowy. 1/3 kubka mleka mieszam z mąką i dodaję żółtka. Resztę mleka gotuję z połową cukru i wanilią. Gdy mleko zaczyna parować dolewam mieszankę żółtek i mąki energicznie mieszając. Zagotowuję masę ciągle mieszając. Przykrywam ją i odstawiam do ostygnięcia. Ubijam pianę z białek, dodaję pozostały cukier i ubijam jeszcze kilka minut, następnie mieszam pianę z wystudzoną do temperatury pokojowej masą żółtkową.
Morele przekrawam na pół.
Na przestudzony spód wykładam krem waniliowy a na wierzch kładę morele skórką do dołu. Posypuję wszystko cukrem pudrem i wstawiam do piekarnika. Zwiększam temperaturę do 200 stopni i piekę ciasto 30-35 minut.
Polecam Wam posypanie jej kwiatkami tymianku, dla mnie jest to strzał w dziesiątkę!
Smacznego!
Bonjour, c'est l'heure de petite gourmandise. Je vous propose aujourd'hui une tarte aux abricots. La recette originale ICI utilisait des abricots du Roussillon réputés pour leur douceur et leur saveur. Cependant, vous devez les attendre un moment. J'avais acheté des abricots trés acides, donc j'ai ajouté un peu de sucre dans ma crème vanillée mais ma tarte reste peu sucrée. Je la certainement referai en été avec des fruits différents!
Ingrédients
pour le gateau
250 gr de farine
175 gr de beurre
75 gr de sucre
1 oeuf
une pincée de sel
pour la crème à la vanille
3 jaunes d'oeuf
50 gr de farine
1/2 litre de lait
75 grammes de sucre
une gousse de vanille
3 blancs d'oeuf
Préparation
Je mélange tous les ingrédients pour la pâte. Je forme une boule et je la place au réfrigérateur pour une demi-heure, puis je roule la pâte entre deux morceaux de papier sulfurisé et je la dispose au fond d'un moule à tarte de 26 cm de diamètre. Je pique le fond avec une fourchette et je laise ma pâte dans un four préchauffé à 190 degrés pendant 10 minutes.
Je fais de la crème à la vanille. Je mélange 1/3 tasse de lait avec de la farine et j'ajoute les jaunes d'ouefs. Je fais cuire le reste du lait avec la moitié du sucre et de la vanille. Quand le lait commence à frémir je verse une mélange d'œufs et de farine en mélangeant tout vigoureusement. Je fais bouillir ma crème pâtisière. Je la couvre et je la laisse refroidir. Je fouette les blancs d'œufs, j'ajoute le reste du sucre et je les bate pendant quelques minutes, puis j'ajoute mes blancs à la crème refroidie à la température ambiante.
Je coupe les abricots en deux.
Je mets la crème pâtisière sur la pâte refroidi et je dispose des abricots sur le dessus côté peau vers le bas. Je saupoudre ma tarte de sucre glace et le mets au four. J'augmente la température à 200 degrés et je le fais cuire environ 30 à 35 minutes.
Je vous recommande de le saupoudrer avant dégustation de fleurs de thym, pour moi c'est un mariage idéal!
Bon appétit!
DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY, MIŁO MI BARDZO, ŻE DO MNIE ZAGLĄDACIE!!! ZAPRASZAM PONOWNIE!
MERCI DE VOTRE VISITE ET À BIENTÔT!
Cudnie te morelki wyglądają ☺
OdpowiedzUsuńAle smacznie wygląda, pyszna musi być :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńKupiłam wreszcie piekarnik, czeka jeszcze na instalacje, ale już niedługo będę mogła wykorzystać Twoje przepisy :-)
trzeba poczekać na sezon:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam:) bym jadła i jadła:D
OdpowiedzUsuńjak zwykle pysznie:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ślinka mi pociekła, fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńTarta wygląda przepysznie! Lubię takie klasyczne desery :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Świetny przepis.Fotki takie ,że ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Uwielbiam morele, takiej tarty jeszcze nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Tarta wygląda genialnie! Pozdrawiam!^^
OdpowiedzUsuńWitaj
OdpowiedzUsuńTrafiłam przypadkiem do Ciebie, ale pozostanę, jeśli pozwolisz?:)
Kulinaria, to także moja pasja.
Tarta wygląda apetycznie, do kawki idealna. Właśnie piję:)
Smacznie pozdrawiam:)
http://spacerem-przez-zycie.blogspot.com
Zapraszam!
Usuńbardzo pysznie wygląda tarta
OdpowiedzUsuńWspaniała tarta!
OdpowiedzUsuńNa pewno skorzystam z przepisu.
Cudnie wyglada, a i tak pewnie smakuje :)
OdpowiedzUsuń