18 marca 2018

Lody kokosowe / Glace à la noix de coco

Na dzisiejszy deser proponuję Wam lody kokosowe. Te, które jadłam w Wietnamie były przepyszne, z dodatkiem świeżego kokosa, niezbyt słodkie i orzeźwiające. Jadłam też inne słodkości zrobione z kokosa i często były one posypywane czarnym sezamem, co wykorzystałam w swojej wersji.
Zapraszam!


Składniki

400 ml mleczka kokosowego
300 ml mleka
125 gr cukru
laska wanilii
4 żółtka
100 gr uprażonych na suchej patelni wiórków kokosowych
czarny sezam do dekoracji


Przygotowanie

Mieszam oba mleka, gotuję przez 5 minut, zdejmuję z ognia. 
 Żółtka miksuję z cukrem i ziarenkami wanilii na puszystą masę. Kontynuując ubijanie wlewam do nich gorące mleko, następnie przelewam masę do garnka z grubym dnem i podgrzewam około 10 minut na małym ogniu nieustannie mieszając  by masa lekko zgęstniała. Uważajcie by jej nie zagotować!
Studzę masę i dodaję do niej wiórki, następnie wlewam ją do maszynki do lodów i postępuję w/g instrukcji. Jeśli nie macie takiej możliwości, wlejcie masę do dużej formy i wstawcie na godzinę do zamrażalnika. Miksujcie ją następnie przez 30 sekund i ponownie wstawcie do zamrażalnika na godzinę i powtórzcie czynność. Przełóżcie masę do pudełka i zostawcie w zamrażalniku na kilka godzin. I to już wszystko. 
Lody podaję posypane czarnym sezamem. Pycha!
Polecam serdecznie! 
Jak Wam się podoba obiad inspirowany kuchnią wietnamską?


Pour le dessert d'aujourd'hui, je vous propose une glace à la noix de coco. Ceux que j'ai mangé au Vietnam étaient délicieux, avec  noix de coco fraîche, pas trop sucré et rafraîchissant. J'ai mangé d'autres friandise à base de noix de coco et ils étaient souvent saupoudrés de graines de sésame noir, que j'ai utilisé dans ma version.
Je vous le recommande!


Ingrédients

400 ml de lait de coco
300 ml de lait
125 grammes de sucre
gousse de vanille
4 jaunes d'oeuf
100 grammes  de noix de coco rapé et légérement grilléé
sésame noir pour la décoration


Préparation

Je mélange les deux lait, je les fais bouillir pendant 5 minutes. Je mélanger les jaunes d'oeuf avec le sucre et les graines de vanille pour que ça soit bien aérée et léger. En continuant à battre, je verse du lait chaud, je déverse tout dans une casserole à fond épais et je le chauffe pendant 10 minutes à feu doux, en remuant constamment pour l' épaissir légèrement . Sourtout ne le fait pas bouillir!
Je laisse mon appareille refroidir, puis j'ajoute noix de coco repé. Je le vers dans la sorbetière pour 30 minutes. Si vous ne l'avait pas, versez l'appareille dans un grand moule et mettez-la au congélateur pour une heure. Ensuite mélangez-le pendant 30 secondes et remettez-le dans le congélateur encore pour une heure et répétez l'opération. Mettez vos glaces dans la boîte et laissez-la au congélateur pendant quelques heures. Et c'est tout.
Je sers mon dessert saupoudrée de graines de sésame noir. Miam!
Bon apetit!
Comment aimez-vous un dîner inspiré par la cuisine vietnamienne? 







DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I KAŻDE MIŁE SŁOWO! ZAPRASZAM PONOWNIE ! 

MERCI POUR VOTRE VISITE ET À LA PROCHAINE! 

14 komentarzy:

  1. Uwielbiam lody kokosowe <3 a do tego jeszcze własnoręcznie robione, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie muszę spróbować zrobić te lody:D
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. o kochana to wygląda przepysznie:D

    OdpowiedzUsuń
  4. ale mi smaka narobiłaś ❤️❤️

    OdpowiedzUsuń
  5. u mnie maszynka do lodów jeszcze czeka na swoje wyjęcie, ale jak się ociepli, z chęcią wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ smakowicie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Na pewno smakują super tak jak wyglądają...Zjadła bym ze smakiem ale za oknem -8C to trochę ochota przechodzi...Pozdrawiam ciepło pa....

    OdpowiedzUsuń
  8. wyglądają super!! czekam na relację z podróży do Wietnamu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziś lody?
    a właściwie czemu nie....

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam kokosowe lody. Nigdy nie robiłam ich w domu, muszę koniecznie wypróbować Twój przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam kokosa pod każdą postacią więc nie oparłabym się i temu deserowi, pozdrawiam Adriana Style

    OdpowiedzUsuń
  12. Spróbuję zrobić, będą z pewnością pyszne, a posypane czarnym sezamem wyglądają rewelacyjnie.
    Serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. cudne! ale muszę też dodać, że mąż mojej wietnamskiej "mamy" robi przepyszne lody kokosowe, ze świeżej wody. :) robi też z duriana i zielonej herbaty i są naprawdę pycha

    OdpowiedzUsuń