Zima trwa w najlepsze, za oknem buro i ponuro. Proponuję Wam soczystą tartę owocową na poprawienie nastroju. Z pewnością znacie to ciasto, to absolutna klasyka, co nie zmienia faktu, że jest pyszna, aromatyczna i smakuje wyśmienicie do filiżanki herbaty. Gorąco polecam!
Składniki
na ciasto
250 gr mąki
150 gr masła
3 żółtka
80 gr cukru pudru
1-2 łyżki gęstej śmietany
1 kg twardych gruszek
cytryna
na krem
3 całe jajka
1/8 l śmietany kremówki
100 gr cukru pudru
sok i skórka z połowy cytryny
laska wanilii
50 gr uprażonych płatków migdałowych
Przygotowanie
Zimne masło siekam na kawałeczki, łączę je z mąką, żółtkami, śmietaną i cukrem. Szybko zagniatam i wstawiam na godzinę do lodówki.
Obieram gruszki ze skórki, kroję na ćwiartki, nacieram przekrojoną cytryną i wykrawam gniazda nasienne.
Miksuję jajka, śmietanę i cukier na krem. Wlewam sok i otartą skórkę z cytryny oraz nasionka wanilii.
Piekarnik nagrzewam do 190 stopni.
Schłodzone ciasto wałkuję i wylepiam nim formę do tart. Kładę na wierzchu papier do pieczenia i obciążam suchymi ziarnami fasoli. Piekę 20 minut, wyjmuję, zdejmuję papier z fasolą i lekko studzę ciasto.
Podpieczony spód posypuję uprażonymi płatkami migdałowymi, układam gruszki, nacinam je lekko i wlewam krem. Posypuję cukrem pudrem i wstawiam do piekarnika na ok 20-25 minut. Smacznego!
L'hiver est toujours au programme, j'attends le soleil et le printemps avec impatience donc je vous propose aujourdhui une tarte aux fruits juteuse pour remontée le moral. Vous connaissez certainement ce gâteau, c'est un classique absolu, toujours délicieux et aromatique. Une tasse de thé fait un duo parfait avec. Je vous le recommende!
Ingrédients
pour un gâteau
250 gr de farine
150 grammes de beurre
3 jaunes d'oeuf
80 grammes de sucre en poudre
1-2 cuillères à soupe de crème fraîche épaisse
1 kg de poires
citron
pour la crème
3 oeufs entiers
1/8 l de crème fleurette entière
100 grammes de sucre en poudre
jus et zest d'un demi-citron
un gousse de vanille
50 grammes d'amandes effilées grillées
Préparation
Je coupe le beurre froid en morceaux et je le mélange avec de la farine, des jaunes d'œufs, de la crème et du sucre. Je le pétris rapidement et je mets au frigo pour une heure.
J'épluche les poires, je les coupe en quartiers, je les frotte avec du citron coupé et je découpe des pépines.
Je mélange les oeufs, la crème et le sucre. Je verse le jus et le zeste de citron avec les graines de la vanille.
Je chauffe le four à 190 degrés.
Je roule la pâte et je le mets dans un moule à tarte. Je mets du papier sulfurisé sur le dessus et je le couvre avec des haricots secs. Je cuits ma tarte à blanc pendant 20 minutes, j'enleve le paier avec les haricots. J'attends 15 minutes pour que la pâte refroidisse.
Je soupudree fond du gâteau avec des amandes grillées, je dispose les poires, je les coupe légèrement et je verse de la crème. Je saupoudre ma tarte avec du sucre en poudre et je le mets au four pendant 20-25 minutes.
Bon appétit!
DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I ZAPRASZAM PONOWNIE!
MERCI DE VOTRE VISITE ET A BIENTÔT!
Pięknie wykonana !brawo!
OdpowiedzUsuńale pychotki😍❣️
OdpowiedzUsuńAle pychota <3
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie, aż grzech nie spróbować!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
Rzeczywiście na widok takiej tarty humor może od razu się poprawić :) Smakowicie!
OdpowiedzUsuńKiedy tylko ta wiosna przyjdzie :(
Wygląda przepysznie i pewnie tak smakuje.
OdpowiedzUsuńPiękny blog i piękne zdjęcia.
Obserwuje i pozdrawiam :)
az slinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Jak ładnie wygląda! I z pewnością jest pyszna. Żałuję, że nie mam piekarnika...
OdpowiedzUsuńOj, nie umiałabym już na dłuższą metę obyć się bez piekarnika ;))
Usuńwow realy its delicious dear thanks for sharing..
OdpowiedzUsuńhttps://clicknorder.pk online shopping in pakistan
Hmmm, na pewno ma to ciekawy smak. Ciekawa jestem czy by mi posmakowało. :D
OdpowiedzUsuńPatrzeć na takie pysznosci w drodze do pracy, to dopiero strzał w kolano :(
OdpowiedzUsuńPatrzeć na takie pysznosci w drodze do pracy, to dopiero strzał w kolano :(
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! W dodatku gruszka to jeden z moich ukochanych owoców...
OdpowiedzUsuńMmm, chętnie bym zjadła <3
OdpowiedzUsuńuwielbiam tarty i te na słodko, i na ostro ,i na kwaśno,,każde..fajny przepis:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ojeju, wyglada apetycznie ♥ Jadłabym!
OdpowiedzUsuńWitam cię ciepło ten zimny poniedziałek twoja tarta prezentuje się genialnie a że ma ochotę na wyjęcie się jej z monitora mniam pozdrawiam bardzo serdecznie i życzę mnóstwa kulinarnych spełnienie w kuchni
OdpowiedzUsuńGdybyś miała ochotę to serdecznie zapraszam Cię na bloga swojej Przyjaciółki , która również jak i Ty chwyta piękne obrazy w swój obiektyw i pisze posty płynące prosto z serca dla drugiego człowieka .
---> odnowionaja.blogspot.com
Pozdrawiam bardzo serdecznie Sylwia :)
Dziękuję za zaproszenie, skorzystam z przyjemnością!
UsuńPozdrawiam :)
Wygląda cudownie i tak smakowicie Adriana Style
OdpowiedzUsuńcoś dla mnie:)
OdpowiedzUsuń