Witajcie! Proponuję Wam dziś smaczne i zdrowe spaghetti z cukinii. Można się nim objadać bezkarnie i przygotować na różne sposoby, tak samo jak makaron ;)
Składniki
dla 4 osób
5 cukinii bio średniej wielkości
2 cebule
4 ząbki czosnku
120 gr szynki serano
4 połówki suszonych pomidorów z oleju
4 łyżki oleju z suszonych pomidorów
100 gr parmezanu pokrojonego w cienkie płatki
tymianek
sól, pieprz
kilka listków świeżej bazylii
Przygotowanie
Cukinie kroję wzdłuż na tarce na cienkie plastry, następnie w długie paseczki. Wkładam do miski, lekko solę, mieszam i odstawiam na minimum 2 godziny.
Cebule kroję w piórka, czosnek drobno siekam. Szynkę i pomidory kroję w paseczki.
Na dużej patelni rozgrzewam olej, dodaję cebulę, czosnek i smażę przez 10 minut. Dorzucam następnie szynkę i pomidory, doprawiam tymiankiem. Podgrzewam 5 minut i wrzucam odsączone spaghetti z cukinii, podgrzewam przez kolejne 5 minut, próbuję, doprawiam do smaku pieprzem.
Nakładam do głębokich talerzy, posypuję parmezanem i listami bazylii.
Proste, prawda?
Życzę smacznego!
Bienvenue! Aujourd'hui je vous propose les spaghettis de courgette, savoureux et sains. Vous pouvez les manger sans limites et vous pouvez les préparer de différentes façons, tout comme les pâtes;)
ingrédients
pour 4 personnes
5 courgettes bio de taille moyenne
2 oignons
4 gousses d'ail
120 gr de jambon serano
4 moitiés de tomates séchées
4 cuillères à soupe d'huile de tomates séchées
100 gr de pétales de parmesan
thym
sel, poivre
quelques feuilles de basilic frais
préparation
Je coupe les courgettes en tranches fines, puis en julienne. Si vous avez un rasoir à julienne - utilisez-le!
Je mets me spaghettis dans un bol et j'ajoute un peut de sel. Je les laisse macérer au moins 2 heures.
Je hache les oignons et l'ail. Je découpe le jambon et les tomates en fines lmelles.
Dans une grande poêle, je chauffe l'huile, j'ajoute l'oignon, l'ail et je les saute pendant 10 minutes. J'ajoute ensuite le jambon, les tomates et un peut de thym. Je réchauffe tout pendant 5 minutes et j'ajoute des spaghettis à courgette égouttés. Cinque minutes aprés c'est fait!
Je serve mon plat saupoudré de poivre, de feuilles de parmesan et de basilic.
C'est simple, n'est-ce pas?
Bon appétit!
DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I ZAPRASZAM PONOWNIE!
MERCI POUR LA VISITE ET A BIENTOT!
Fajny pomysł z tym spaghetti z cukinii. I wygląda bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńMniam ....Jak apetycznie wygląda na pewno jest bardzo pyszne danie ....Będę próbować go robić. Mam nadzieje, że będzie tak apetyczne jak Twoje....Gorąco pozdrawiam pa...
OdpowiedzUsuńAgato
OdpowiedzUsuńJa na razi nie daję postów na blogu. Działem na FB i tam piszę co się dzieje. I potem już nie widzę sensu pisania jeszcze raz o tym na blogu. Blogi w dużej części zostały wyparte przez MEDIA SPOŁECZNOŚCIOWE. I jestem tego ofiarą :)
Pięknie podane i bardzo dobrze sfotografowane. Ja teraz zajadam się oscypkami :)
Pozdrowienia serdeczne ze Szczyrku.
Twoja propozycja brzmi i wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńNa pewno przetestuję przepis:)
Ależ smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Wygląda cudnie! :)
OdpowiedzUsuńDobrze, że jest tłumaczone na francuski. Przy okazji jedzenia można się też podszkoloićz języka. Teraz w Szczyrku też są turyści tylko trochę starsi wiekiem.Blisko zaludniony okręg katowicki, górnośląski i tu stąd przeważają turyści. Weekendowi są cały rok.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia serdeczne z Beskidu Śląskiego.
Takiego spaghetti jeszcze nie jadłam, wygląda smacznie :) :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł. Wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńbym jadła omom:D
OdpowiedzUsuńAle smakowite! Znowu zrobiłam się głodna!
OdpowiedzUsuńBardzo fajna kompozycja smakowa:)
OdpowiedzUsuńjak tu pysznie!!! Zostaję:):
OdpowiedzUsuńWyglada oblednie:)))
OdpowiedzUsuńto nie tylko wygląda...to jest super PYSZNE!!!
OdpowiedzUsuń