Ten deser jest idealny dla wielbicieli lodów, którzy nie mają maszynki do ich przygotowania a chcieliby zrobić jakiś mrożony smakołyk samodzielnie. W moim semifredo nie mogło zabraknąć pistacji i czekolady, ale można dodać dowolne orzechy, rodzynki, suszone owoce a nawet owoce jagodowe. I jak nie pokochać takiego deseru szytego" na miarę"?
Składniki
3 jaja
1/3 szklanki cukru
25 dag mascarpone
laska wanilii
dodatki
skórka otarta z pół pomarańczy
garść pistacji
czekolada orzechowa
Przygotowanie
Ucieram żółtka z cukrem na puszystą masę ( mikserem oczywiście). Dodaję porcjami serek i dokładnie mieszam. Oddzielnie ubijam pianę z białek. Z wanilii wydrążam nasionka. Dodaję do masy mascarponowej, mieszam i dodaję porcjami pianę. Wsypuję otartą skórkę pomarańczową, drobno posiekaną czekoladę i pistacje. Małą prostokątną formę wykładam folią spożywczą, będzie łatwiej wyjąć gotowy deser. Wlewam masę, zawijam folię i wstawiam na noc do lodówki.
Podaję. Wyjmuję semifredo z formy, kroję plastry, układam na talerzu i dekoruję świeżymi owocami. Proste, prawda? Zapewniam też, że pyszne!
Smacznego :)
abricots
ananas
arbuz
asperges
aubergine
avocat
avokado
bakłażan
banany
Barcelona
bataty
bettrave
biała czekolada
boeuf
brocoli
brokuły
brzoskwinie
burak
cacao
canard
Carcasonne
carottes
cerise
chocolat
ciasto fillo
cielęcina
citrouille
concombre
coriandre
courgette
crevetes
cukinia
cytryna
czekolada
Danie główne
Deser
dessert
dynia
entrée
épinards
fasolka
feta
feuilles de brick
figi
figues
fillo
fraises
fruits
fruits de la passion
gingembre
granaty
griottes
gruszki
grzyby
imbir
indyk
jabłka
jagnięcina
jagody
jaja
kaczka
kalmary
kawa
kiwi
kokos
kolendra
kozi ser
krewetki
kruche ciasto
kurczak
kuskus
lentille
limonka
Lizbona
Londyn
Lyon
łosoś
makaron
maliny
Malta
mango
marakuja
marchew
Marrakesz
mascarpone
matcha
melon
morele
mule
myrtilles sauvages
naleśnik
noix de coco
ogórek
olives
oliwki
orange
orzechy
owoce
pak choy
papryka
patates douces
pâtes
plat
podróże
poire
poisson
poivre vert
poivron
pomarańcze
pomidory
pomme de terre
pommes
porc
pory
potimarron
poulet
Prowansja
prunes
przegrzebki
Przystawka
quinoa
riz
Rome
ryba
ryż
Rzym
salade
Salon Czekoladowy
sałata
sałatka
sarrasin
sauge
saumon
seler
seleri
soczewica
soupe
spacer
szałwia
szparagi
szpinak
śliwki
tarta
tarte
thon
tomates
tosty
trawa cytrynowa
truskawki
tuńczyk
voyage
wieprzowina
wino
wiśnie
wołowina
zielony pieprz
ziemniaki
zupa
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Piekne!!! Ja tez z checia dodalabym pistacje bo je po prostu uwielbiam!!! :) Zrobie takie lody w przyszly weekend i napisze jak mi wyszly:) ps. Zdjecia cudne i smakowite❤
OdpowiedzUsuńPo prostu ślinka cieknie po brodzie...Dzisiaj nie mam wszystkich składniku ale jutro będę robić.....Pyszności do kawki super....Gorące buziaki pa....
OdpowiedzUsuńKażda pchełka da sobie radę! :) Wygląda pięknie. :)
OdpowiedzUsuńTak. Mam tytuł PROFESORA TYMCZASOWEGO. I tymczasem na innego profesora się nie zanosi :)
OdpowiedzUsuńNa pewno pyszne! Jak moja mama coś piekła to ja najczęściej biłem piane z białek na sztywno. Tak, ze mozna bylo talerz odwrócić do góry dnem i piana nie opadła. A raz w domu zrobiliśmy normalne lody. Waniliowe. I wyszło bardzo pysznie. Smacznego i dziekuje za przepisy.
I tak mam dobry start. Bo mogłem zacząć od MAGISTRA TYMCZASOWEGO. Ciekawe co dziś się będzie działo. Jesteśmy umówieni po Jej egzaminach na WUM. Może uda mi się wymienić tytuł profesora na zwykłego inżyniera. To mi bardziej odpowiada. Rodzice oboje byli inżynierami. To ja nie mogę?
OdpowiedzUsuńObyśmy zdrowi byli
Obiad już jadłem. Teraz przydało by mi się twoje arcydzieło. Bo lubię desery. Tylko potem muszę je WYCHODZIĆ.
Smacznego
Vojtek po obiedzie
wygląda pysznie i dostojnie;D
OdpowiedzUsuńzałapię się jeszcze na kawałeczek? :3
OdpowiedzUsuńaaa ja to dalej jem! :D :D
OdpowiedzUsuńNie znałam tego przepisu. Dziękuję, będę bywać na tym wspaniałym blogu. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń