Skoro ostatnio był Salon du Chocolat musiałam zrobić deser czekoladowy. Połączenie marakui i czekolady spisało się na 200%!
Ciasto jest bardzo łatwe do zrobienia, zawiera mało cukru i rozpływa się w ustach. Gorąco polecam!
Składniki
Na biszkopt
6 jaj
130 gr cukru
40 gr mąki tortowej
2 łyżki ciemnego cacao
6 owoców marakui
na krem
300 gr dobrej, gorzkiej czekolady
250 ml kremówki
2 łyżki masła (40 gr)
dodatkowo
200 ml kremówki do ubicia
3 łyżki cukru pudru
cukier puder do posypania rolady
Przygotowanie
Zaczynam od biszkoptu. Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni.
Rozbijam 3 jajka by oddzielić białka od żółtek. Do miksera wrzucam 3 całe jajka i 3 żółtka. Dodaję cukier i mieszam do uzyskania puszystej masy. Oddzielnie ubijam pianę z pozostałych białek i szczypty soli. Łączę je, wsypuję cacao i mąkę. Wlewam masę na blachę wyłożoną papierem pergaminowym i piekę 10-12 minut.
Wyjmuję ciasto, natychmiast zdejmuję z niego papier, przykrywam wilgotną ściereczką i zwijam w rulon. Odkładam do wystygnięcia. Jeśli macie problem z odklejeniem papieru z gorącego ciasta zostawcie go, zwińcie roladę ze ściereczką, papier można też zdjąć z wystudzonego ciasta.
Pora na ganasz czekoladowy.
Siekam czekoladę bardzo drobno. Podgrzewam 250 ml śmietanki, nie zagotowuję! Wlewam ją do czekolady i mieszam do uzyskania jednolitej masy. Teraz dodaję masło pokrojone w małe kawałeczki, ponownie mieszam. Odstawiam do wystygnięcia. Ubijam 200 ml kremówki z 3 łyżkami cukru pudru. Łączę z ganaszem. Wstawiam na kwadrans do lodówki.
Rozcinam marakuje, wyjmuję miąższ i przecieram go przez sitko by oddzielić sok od pestek.
Rozwijam biszkopt. Nasączam sokiem z marakui. Rozsmarowuję krem czekoladowy na biszkopcie i zwijam roladę. Wstawiam na przynajmniej godzinę do lodówki. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem. Jeszcze filiżanka mocnej kawy i deser gotowy!
Smacznego!
Barcelona
Carcasonne
Danie główne
Deser
Lizbona
Londyn
Lyon
Malta
Marrakesz
Prowansja
Przystawka
Rome
Rzym
Salon Czekoladowy
abricots
ananas
arbuz
asperges
aubergine
avocat
avokado
bakłażan
banany
bataty
bettrave
biała czekolada
boeuf
brocoli
brokuły
brzoskwinie
burak
cacao
canard
carottes
cerise
chocolat
ciasto fillo
cielęcina
citrouille
concombre
coriandre
courgette
crevetes
cukinia
cytryna
czekolada
dessert
dynia
entrée
fasolka
feta
feuilles de brick
figi
figues
fillo
fraises
fruits
fruits de la passion
gingembre
granaty
griottes
gruszki
grzyby
imbir
indyk
jabłka
jagnięcina
jagody
jaja
kaczka
kalmary
kawa
kiwi
kokos
kolendra
kozi ser
krewetki
kruche ciasto
kurczak
kuskus
lentille
limonka
makaron
maliny
mango
marakuja
marchew
mascarpone
matcha
melon
morele
mule
myrtilles sauvages
naleśnik
noix de coco
ogórek
olives
oliwki
orange
orzechy
owoce
pak choy
papryka
patates douces
plat
podróże
poire
poisson
poivre vert
poivron
pomarańcze
pomidory
pomme de terre
pommes
porc
pory
potimarron
poulet
prunes
przegrzebki
pâtes
quinoa
riz
ryba
ryż
salade
sarrasin
sauge
saumon
sałata
sałatka
seler
seleri
soczewica
soupe
spacer
szałwia
szparagi
szpinak
tarta
tarte
thon
tomates
tosty
trawa cytrynowa
truskawki
tuńczyk
voyage
wieprzowina
wino
wiśnie
wołowina
zielony pieprz
ziemniaki
zupa
épinards
łosoś
śliwki
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Jak tylko znajdę marakuje i kremówki do ubicia - robię! :)
OdpowiedzUsuńZaskoczyłaś mnie faktycznie:) To wygląda tak apetycznie, że patrząc na zdjęcie aż chciałoby się ugryźć monitor:D
OdpowiedzUsuńmuszę przyznać niestety, że nie potrafię (jeszcze) znaleźć czasu na robienie ciast. gotowanie owszem, ale pieczenie nie (chyba musiałabym to robić po nocach:) a szkoda, bo być może mam to gdzieś we krwi (moja mama piecze niesamowicie:)
Tak czy siak zapisuję sobie następny Twój przepis. wielkie dzięki:)
pozdrawiam!
pyszna :3 :3 :3
OdpowiedzUsuńtakiej cudowności nie miałam okazji skosztować, ale z pewnością jest pyszne!
OdpowiedzUsuńwygląda niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do Warszawy!
OdpowiedzUsuńPięknie ta rolada wygląda. Za bardzo szybki i łasy jestem na słodycze. Musze uważać:)
Zjadłbym sobie powoli w dobrym towarzystwie :)
Smacznego i znikam :)
wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńRolada wygląda niesamowicie, od razu robię się głodna, super że prowadzisz tak fajny Blog
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
dobrycoach.bloog.pl