Pokusiłam się o zrobienie makaronu. Ponieważ mam wspaniałą przystawkę do Kitchen Aid'a była to czysta przyjemność. Wykorzystałam mąkę pomidorową, dzięki której mój makaron nabrał rumieńców. Jeśli chcecie się pobawić w robienie makaronu oto przepis: na każde 100 gr mąki 1 jajko i łyżka oliwy. Ciasto najlepiej wymieszać wstępnie w mikserze a następnie wyrobić ręcznie uciskając nadgarstkami. Gdy jest elastyczne trzeba je przepuścić kilka razy przez maszynkę by otrzymać piękne i gładkie płaty ciasta, pokroić i wysuszyć.
Składniki
dla 4 osób
300 gr makaronu ( np. spaghetti)
100 gr liści młodego szpinaku
200 gr dużych, surowych krewetek (mrożonych)
4 ząbki czosnku
1/2 papryczki chili
garść pomidorków koktailowych
6 łyżek oliwy
sól, pieprz
Przygotowanie
Rozmrażam krewetki. Siekam drobno czosnek i chili. Płuczę szpinak i pomidorki, kroję je na połówki.
W dużym garnku gotuję wodę. Na dużej patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy, wrzucam czosnek i chili, nie rumienię. Wrzucam makaron ( taki świeży, domowy gotuje się 2-3 minuty). Na patelnię wrzucam krewetki. Gdy się zaróżowią wrzucam szpinak, lekko solę. Odcedzam makaron i natychmiast wrzucam go na patelnię. Dolewam 4 łyżki wody z gotowania makaronu i dodaję pomidorki. Mieszam, próbuję, doprawiam do smaku. Skrapiam jeszcze dwiema łyżkami oliwy i nakładam. Posypuję startym parmezanem.
Barcelona
Carcasonne
Danie główne
Deser
Lizbona
Londyn
Lyon
Malta
Marrakesz
Prowansja
Przystawka
Rome
Rzym
Salon Czekoladowy
abricots
ananas
arbuz
asperges
aubergine
avocat
avokado
bakłażan
banany
bataty
bettrave
biała czekolada
boeuf
brocoli
brokuły
brzoskwinie
burak
cacao
canard
carottes
cerise
chocolat
ciasto fillo
cielęcina
citrouille
concombre
coriandre
courgette
crevetes
cukinia
cytryna
czekolada
dessert
dynia
entrée
fasolka
feta
feuilles de brick
figi
figues
fillo
fraises
fruits
fruits de la passion
gingembre
granaty
griottes
gruszki
grzyby
imbir
indyk
jabłka
jagnięcina
jagody
jaja
kaczka
kalmary
kawa
kiwi
kokos
kolendra
kozi ser
krewetki
kruche ciasto
kurczak
kuskus
lentille
limonka
makaron
maliny
mango
marakuja
marchew
mascarpone
matcha
melon
morele
mule
myrtilles sauvages
naleśnik
noix de coco
ogórek
olives
oliwki
orange
orzechy
owoce
pak choy
papryka
patates douces
plat
podróże
poire
poisson
poivre vert
poivron
pomarańcze
pomidory
pomme de terre
pommes
porc
pory
potimarron
poulet
prunes
przegrzebki
pâtes
quinoa
riz
ryba
ryż
salade
sarrasin
sauge
saumon
sałata
sałatka
seler
seleri
soczewica
soupe
spacer
szałwia
szparagi
szpinak
tarta
tarte
thon
tomates
tosty
trawa cytrynowa
truskawki
tuńczyk
voyage
wieprzowina
wino
wiśnie
wołowina
zielony pieprz
ziemniaki
zupa
épinards
łosoś
śliwki
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Moja babunia robiła pyszny makaronik! Danie wygląda naprawdę smakowicie zwłaszcza że ja za makaron dałabym się pokroić;) Chciałam dziś ugotować krem z papryk ale mój samiec zarządał pomidorówy;) eh ...co za życie;)
OdpowiedzUsuńPrzypomniałaś mi pewien wspaniały przepis na pomidorową inną niż zwykle, pora go odkurzyć ;))
Usuń