26 września 2014

Tarta ze śliwkami

Uwielbiam węgierki! Tegoroczne są wyjątkowo pyszne, więc objadam się nimi nieprzytomnie. Część jednak zachowałam by zrobić tę aromatyczną tartę.

składniki

1 kg węgierek
gotowe ciasto francuskie ( najlepiej z masłem a nie z margaryną w składzie)
50 gr zmielonych migdałów
kilka łyżek brązowego cukru

przygotowanie

Jeśli macie ciasto mrożone, wyjmijcie je na 30 minut przed rozpoczęciem przygotowań.
Piekarnik nagrzewam do 200 stopni.
Jeśli ciasto jest grube lekko je rozwałkowuję. Następnie wycinam z niego koło większe niż średnica płaskiej formy do tart( moja ma 26 cm).Wykładam ciastem foremkę, nakłuwam widelcem spód i wstawiam ciasto na kwadrans do piekarnika. 
W tym czasie przecinam śliwki i wyjmuję z nich pestki.
Na lekko przestudzonym spodzie rozsypuję puder migdałowy i układam na tym śliwki skórką do dołu.  Zaczynam od zewnętrznego koła, następnie układam kolejne aż do środka. Posypuję lekko brązowym cukrem i wstawiam na 30 minut do piekarnika.
Przestudzone ciasto posypuję cukrem pudrem i podaję.
I to już wszystko! 
Smacznego!







4 komentarze:

  1. Same pychotki są na Twoim blogu <3 zaaaawsze

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliwki uwielbiam a dzięki twojemu blogowi nareszcie przeprosiłam się z kuchnią i częściej tam zaglądam ;) Dziękuję! :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Chciałabym móc kiedyś spróbować tych Twoich specjałów. Póki co jadam śliwki samotnie, ale może wkomponuję je w jakieś ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  4. fantastyczna i przy tym ładnie się prezentuje:) też korzystam jak mogę z sezonu na węgierki:)

    OdpowiedzUsuń